SOL
Site-specific solhvervsritual for 5 dansere og 1 violinist.

Premiere 17. juni 1998, Frederiksberg Fjernvarmeværk, København


I juni 1998 blev Anders Christiansen og Thomas Eisenhardt inviteret af Åben Dans Productions til at iscenesætte hver deres solritual, der skulle opføres i dagene omkring Sankt Hans. De to danseceremonier blev opført udendørs på to forskellige locations på det nyopførte Frederiksberg varmeværk. Anders Christiansen’s bidrag Bøn var sat til musik af Anne Eltard, der selv optrådte live på violin. Hun havde også instrueret danserne til at opføre simple kompositioner på violiner, cello og tromme.


Idé og instruktion: Anders Christiansen
Koreografi: Anders Christiansen og dansere
Dansere: Lisbeth Klixbüll, Trine Thiirmann Thomsen, Jytte Kjøbek, Ole Birger Hansen, Bo Rønnov Andersen
Violinist: Anne Eltard
Musik: Anne Eltard – live opførte kompositioner + indspillet soundscape
Scenografi: Dorte Holbek
Kostumedesign: Lise Klitten
Lysdesign: Thomas Bek
Produktion: Åben Dans Productions

Varighed:ca. 50 minutter
Pressecitater:
Ildens Mestre. ”To af vore bedste yngre dansere finder tilbage til urritualet i sankthans festen. Den mystiske dyrkelse af solen! Mens verden uden omkring fylder sig med knaldfyrværkeri og båltaler, så fejrer danserne her solen og lyset med to udendørs danseceremonier på Frederiksberg. … Værkerne var vovede og gode, selv om jeg må indrømme, at mine sanser i kulden klappede sammen som østers.”
Janus Kodal (Ekstra Bladet, 24. juni 1998)


”Ritualets anden del Bøn inddrager nye lokaliteter på varmeværket, der som i første del er prydet af Thomas Beks fantastisk flotte lysdesign. Højt oppe i et vindue skimtes Anne Eltard, hvis følsomme violinspil fremstår som det mest autentiske i det iscenesatte ritual. Som tonernes minimale bevægelse holder Anders Christiansens koreografi sig inden for et enkelt, minimalistisk, men også stramt bevægelsessprog, der i velfungerende dansesekvenser bringer hænder og hoved i fokus i de sorte dragter.”
Vibeke Wern (Berlingske Tidende, 22. juni 1998)”Det individuelle står i høj kurs. Sådan beder jeg, og således viser jeg min hengivenhed. Individet er i fokus, og et menneskes bøn er ligeså respekteret, som et andet menneskes. Danserne sidder i baggrunden og betragter på skift hinandens bøn. Vi sidder foran dem og betragter åndeløst deres ydmyghed over for guden.

I glimt opstår der et fællesskab mellem de bedende, og samhørigheden knytter dem sammen, selvom det kun varer nogle sekunder. Men fællesskabet omfatter aldrig hele gruppen på samme tid. Alligevel er der ikke tale om splittelse. En stiltiende ærbødighed over for hinanden gennemsyrer hele ceremonien. Levende musik kæder bønnerne sammen og skaber sammen med lyssætning og aftenens mørke en stemning blandt publikum. Vi er vidner til en hellig seance, der under normale omstændigheder kun er forbeholdt de troende og de bedende, men i aften er det tilladt at give efter for vores voyeuristiske nysgerrighed og opleve det hellige tæt på.

Anders Christiansens ceremoni skabte en æterisk og æstetisk oplevelse, der stod i flot kontrast til den voldsomme og fysiske 1. ceremoni. Christiansen viste at også hans koreografi kunne overraske og tage pippet fra publikum, idet en af danserne graciøst og tilsyneladende uden anstrengelse besteg glasfacaden på varmeværket som optakt til ceremoniens afslutning.”
Thorninger (Terpsichore 1998)

 

Opførelser:
Frederiksberg Varmeværk, København, 17-27 juni 1998.


SOL blev produceret med støtte fra Teaterrådet, Statens Kunstfond, Københavns Kulturelle Udviklings Pulje, Frederiksberg Kommune, Nationalbankens Jubilæumsfond, KODA’s kollektive båndmidler og Dansescenen.tilbage


Fotograf: Per Morten Abrahamsen
1 Ole Birger Hansen,
2 Ole Birger Hansen, Lisbeth Klixbüll, Jytte Kjøbek, Trine Thiirmann Thomsen
3 Ole Birger Hansen