Ekskursion
Danseforestilling for 4 dansere.

Premiere 31. august 2006, InThrige festival, Thrigehallerne, Odense.


I Ekskursion er 4 dansere, iklædt skoleuniformer, fanget i en rituel leg med skygger, spejlinger og tegn, overgivelse og dominans. Værket opføres til orkestermusik af György Ligeti.

Anders Christiansen blev i sommeren 2006 inviteret af danskompagniet Mancopy til at skabe et værk for kompagniets dansere, som en del af trippel-programmet Stringens. Programmets to andre værker blev koreograferet af henholdsvis Jens Bjerregaard og den spanske koreografduo Olga Cobos / Peter Mika.


Idé og instruktion: Anders Christiansen
Koreografi: Anders Christiansen og dansere
Dansere: Eve Garnier, Kristina Veit, Iker Arrue-Mauleon, Jens Bjerregaard
Musik: György Ligeti - Konzert für Violoncello und Orchester og Konzert für Violine und Orchester
Scenografi: Kim Glud og Jens Bjerregaard
Kostumedesign: Anders Christiansen og dansere
Lysdesign: Kim Glud
Produktion: Mancopy

Varighed:24 minutter
Pressecitater:
Sære syner i nedlagt fabriksbygning.
Fortættet dans i den gamle Thrige-fabrik i Odense.
”Hos Anders Christiansen er vi på syret skoleudflugt i Ekskursion. Fire elever i skoleuniformer udforsker den lurende seksualitets magtspil og ritualer, men bagved de forvredne og forviklede kroppe, der skyggespejler sig i hinanden, lurer en fornemmelse af fortabthed. Ligetis uheldssvangre musik passer perfekt til dette let dekadente skoleridt.”
Henrik Lyding (Jyllands-Posten, 2. september 2006)

 

Strømførende midterparti.
”Anders Christiansen fejler sjældent, og i Ekskursion møder vi da også en koreograf med et suverænt øje for de sceniske muligheder i den store fabrikshal. Fire dansere er der på scenen, nu hvor Jens Bjerregaard himself har sluttet sig til. Fire dansere, én i hvert hjørne. Og som i en stafet begynder de at sætte strøm til hinanden. Men vi har endnu knap nok set, hvor mange volt Christiansen kan sende ud på et scenegulv i denne koreografi, som er aftenens højdepunkt.

Christiansens koreografiske sprog hviler på en grundlæggende eksistentiel-mytisk klangbund, og bevægelserne bliver følgelig nærmest symbolske. Men vi opdager snart, at afkodning ikke er mulig – kroppene refererer kun tilfældigt til noget udenfor koreografien. Man kan roligt påstå, at Christiansen har en fuldstændig egensindig tilgang til dansen, og resultatet er en fysisk opvågnen hos publikum, som om Christiansen med sit arbejde masserer selve den kollektive amygdala.”
Janus Kodal (Politiken, 3. september 2006)
”Anders Christiansen, der er kendt som både minimalismens og performancekunstens koreograf, har til det nye Mancopy lavet en yderst vellykket kvartet med titlen Ekskursion.

Her får de tre dygtige dansere Eve Garnier, Kristina Veit og Iker Arrue-Mauleon fra Embody nu følgeskab af Jens Bjerregaard. Og iklædt helt ens skjorter, slips, knæbukser og knæstrømper ligner de fire dansere en flok uniformerede engelske skolebørn, der fuldt ud lever op til programoverskriften Stringens.

Både mystisk og uhyggeligt klinger Ligetis magiske violin- og cellokoncert til Anders Christiansens koreografi, hvor skiftende magtpositioner blandt de fire ynglinge markeres af dansernes grupperinger og horisontale og vertikale placeringer i rummet. Legende prøver de kræfter med hinanden og overgiver sig på skift i baglæns buer med torsoen, inden de falder til jorden som aflivede kroppe. En stærk dans om dominans og ritualer på en ekskursion til livets hårde legeplads.”
Vibeke Wern (Berlingske Tidende, 10. oktober 2006)


”Et aktiv for kompagniet er gæstekoreografers mulighed for at bibringe anderledes input. Således har Anders Christiansen grebet ned i posen med gamle yndlingstemaer og har med Ekskursion skabt et dystert kostskoleagtigt kammerspil for forestillingens fire dansere, der til György Ligetis syrede violinmusik agerer hinandens skygge/sider, og som i koreografens karakteristiske signal-minimalisme hypnotiserer med sine undertoner af perverteret følelseskulde og mobning.”
Majbrit Hjelmsbo (Weekendavisen, 13. oktober 2006)
Opførelser:
Archauz, Århus, 12-16 februar 2008 (4 opførelser).
Lyngby Kulturhus, Lyngby, 7 februar 2008.
Operaen, Takkelloftet, København, 6-11 oktober 2006 (5 opførelser).
Musik og Teaterhøjskolen, Toftlund, 15 september 2006.
InThrige festival, Thrigehallerne, Odense, 31 august - 9 september 2006 (8 opførelser).


Stringens blev produceret med støtte fra Kunstrådets Scenekunstudvalg, Fyns Amt, Augustinus Fonden, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968, Thomas B. Thriges Fond, Funch Fonden og Oticon Fonden.tilbage


Fotograf: Kirstine Mengel
1 Eve Garnier, Kristina Veit, Iker-Arrue Mauleon
2 Eve Garnier, Jens Bjerregaard, Iker-Arrue Mauleon, Kristina Veit
3 Iker-Arrue Mauleon, Jens Bjerregaard, Eve Garnier, Kristina Veit
4 Eve Garnier, Kristina Veit
5 Eve Garnier, Jens Bjerregaard, Kristina Veit, Iker-Arrue Mauleon
6 Eve Garnier, Iker-Arrue Mauleon, Kristina Veit, Jens Bjerregaard