Bag om Ryggen

Solo. Se VIDEO-TRAILER her

Premiere 24. april 2009, K2, København.


I april måned 2009 var Anders Christiansen inviteret af Kitt Johnson og X-act til at deltage i den anatomiske minifestival PanCreas, der skulle spille på K2 i København og umiddelbart efter på Archauz i Århus. Anders Christiansen fik til opgave at skabe et lille soloværk over et anatomisk tema efter eget valg.


Idé, koreografi og dans: Anders Christiansen
Komposition af musik: Jakob Brandt-Pedersen
Kostumedesign og setkonsulent: Lise Klitten
Lysdesign: Michael Breiner
Producent / PR: Ulla Katrine Friis
Produktion: (stillleben)

Minimum scenemål: 11 meters dybde x 12 meters bredde
Varighed:23 minutter
Pressecitater:

Skeletdans og knirkende knogler
"Højdepunktet på fredagens »Trippel-program« var Anders Christiansens soloværk Bag om Ryggen, der tager udgangspunkt i røntgenbilleder af rygsøjlen. Iført en hvid maske bag på hovedet gør han elegant ryggen til kroppens forside og leger med hvad, der er forlæns og baglæns bevægelse i tid og rum. Effektfuld er Jakob Brandt-Pedersens knogleknirkende lydside i det stramt formede og poetiske værk, hvor den jakkeklædte Anders Christiansen i Michael Breiners fine lysdesign til sidst bliver til et skelet."
Vibeke Wern (Berlingske Tidende, 27. april 2009)
Vender rundt på forlæns og baglæns
"Han er en på én gang foruroligende og smuk kæmpe. Han rækker armene op i vejret igen og igen. Står på tæerne. Vandrer frem og tilbage henover scenen, frem mod publikum. Med et hvidt maskeansigt. Og på filmlærredet bag ham kastes skyggebilleder af hans ryg.

Et billede fra eneren, danseren og koreografen Anders Christiansens skræmmende og fascinerende værk Bag om Ryggen. Han skaber endnu en gang skæve og gennemtrængende scenebilleder med meget enkle virkemidler: lys, lyd og bevægelser gentaget i rummet.

Han viser sort/hvide røntgenbilleder af ryghvirvler, vrider og vender sig i sine mere end bløde bevægelser. Peger med fingrene på ryggen, som netop ikke er en særlig eksponeret del af kroppen. Han sætter en hvid maske i nakken og går så baglæns frem og tilbage hen mod publikum, som til sidst i kraft af gentagelserne ikke længere opfatter, det er ryggen af ham, de ser.

Men derimod ser et fremmed væsen folde sig ud i scenerummet. Anders Christiansen vender rundt på forlæns og baglæns. Hans ryg bliver overrumplende udtryksfuld og får ansigt."
Mette Garfield (Terpsichore, 27. april 2009)
"Plötsligt har hans baksida, nämligen ryggen, försvunnit och han har fått två framsidor. Det är ett klassiskt grepp inom teatern, men det är ett fortsatt fascinerande maskspel. Masken ger ryggen ett helt nytt liv, och den blir till en ny framsida. Ståendes på en stol med armarna lyfta i en i port de bras triumferar masken och den övriga baksidan över framsidan och det riktiga ansiktet."
Torben Kastrup (Danstidningen, 2. maj 2009)
Opførelser:

Musikteatret i Esbjerg, Esbjerg, 23 maj 2011.
Hillerød Ny Teater, Hillerød, 29 oktober 2010.
Dansescenen i Dansehallerne, Lille Carl, København, 7-12 maj 2010.
PanCreas / Archauz, Århus, 27 - 28 april 2009.
PanCreas / K2, København, 24 - 25 april 2009.


Bag om Ryggenblev produceret med støtte fra Statens Kunstråds Scenekunstudvalg.

 

tilbage

 

Fotograf: Per Morten Abrahamsen
På alle billeder Anders Christiansen