Respekt

5 kvinder med stokke, stole og gaffatape.

Premiere 7. april 2006, Dansescenen, København.


En kvinde iført akkordeon, stor sort uldfrakke og bare ben, sætter sig på en stol midt i det nøgne scenerum og fremfører et storladent klassisk orgelværk. Hun rejser sig og yderligere 4 sortklædte kvinder kommer ind. Bortvendt fra publikum lader de alle frakkerne falde og blotter ryggen. Udstyret med en række enkle rekvisitter - 12 sorte stole, plexiglasstokke, mikrofon og gaffatape - forfører de 5 kvinder publikum ind i en sælsom langstrakt kabaret af udstillede kroppe og live-opført akkordeonmusik.


Idé og instruktion: Anders Christiansen
Koreografi: Anders Christiansen og dansere
Dansere: Anne-Claire Theissen, Louise Hyun Dahl, Mette Molich, Amia Miang
Akkordeon: Minna Weurlander
Nykomponeret musik: Jakob Brandt-Pedersen - for computer og akkordeon
Desuden musik af: César Franck, Nico
Scenografi: Anders Christiansen og Lise Klitten
Kostumedesign: Lise Klitten
Lysdesign: Michael Breiner
Producent / PR: Aline Storm
Produktion: (stillleben)

Varighed:80 minutter
Pressecitater: Kødets graciøse overskud.
"For danserkoreografen Anders Christiansen er scenen et kultisk sted: Et meningsfortættet rum, hvor hver handling skaber betydning. Alligevel forsøger han at holde sig langt væk fra myter og ritualer. Han forsøger at undgå optræk til historier. De tynger udtrykket synes han at mene.

Hans metode er i stedet collagens: Mange tilløb, mange ender - også af de løse. Det bliver særlig tydeligt, når Christiansen ikke selv står på scenen, men i stedet, som her i den aktuelle danseforestilling Respekt, som inspirator og idémand iscenesætter fem meget forskellige kvinder.

Den femte er den finske harmonikaspiller Minna Weurlander. Indpakket i mumielignende flossede klæder, med bare ben ligesom de fire andre, leder hun med sit instrument tanken hen på kødets graciøse overskud. Musklen bag huden kender intet til det, den producerer. Hvad enten det er stålvalse, dans eller en slynget melodi, så arbejder den tålmodigt i samspil med musklerne omkring den. Det er den blotte nydelse ved dette syn, som vi skal opleve. Ned i tempo, synes Christiansen at sige, og op, højt op, med den æstetiske sensualitet.
...Slideren Louise Hyun Dahl træder endelig frem fra sine mange skyggeroller og viser en totalt overbevisende solo. På knæ midt i en skarp spot dunker hun hovedet mod gulvet og indlemmer hele sin smerte. Hun leder tanken hen på butohens dødskrop, som pinefuldt, men værdigt lever med bevidstheden om ophøret. Hyun Dahl er et lysende eksempel på det kødelige ægteskab mellem idé og krop, som en danser kan arbejde sig frem til gennem flere år. Respekt for det."
Janus Kodal (Politiken, 15. april 2006)"César Francks musik bruser virtuost ud af Minna Weurlanders akkordeon som præludium til Anders Christiansens nye danseforestilling Respekt på Dansescenen. Og stor respekt for den dejlige finske musiker, der også tidligere har medvirket i Anders Christiansens værker.

...Karakteristisk for Anders Christiansen oplever vi i Respekt mennesket - nu i form af de fem kvinder - som begrænsede, til tider næsten amputerede og aflivede individer. Kropsligt går de også i karakteristisk dialog med både støttende stole og stokke.

...Fascinerende og karismatisk er Louise Hyun Dahl i sin dyriske, butoh-inspirerede og næsten orgastiske solo, hvor hun gungrende hamrer hovedet i gulvet og svinger vildt med hoved og hår. Og det samme er Anne-Claire Theissen i sin sammenbidte, viljestærke solodans, hvor hun rumligt er begrænset til balancegang på en lang tapestrimmel på gulvet."
Vibeke Wern (Berlingske Tidende, 13. april 2006)Opførelser: Dansescenen, København, 7-22 april 2006.


Respekt blev produceret med støtte fra Kunstrådets Scenekunstudvalg, Wilhelm Hansen Fonden, Augustinus Fonden, Kunststyrelsens Pulje til Talentpleje indenfor Moderne Dans, Københavns Kulturfond og NordScen.tilbage


Fotograf: Christoffer Askman
1 Mette Molich, Amia Miang, Louise Hyun Dahl, Minna Weurlander, Anne-Claire Theissen
2 Mette Molich, Amia Miang, Louise Hyun Dahl, Anne-Claire Theissen
3 Louise Hyun Dahl
4 Mette Molich, Amia Miang, Louise Hyun Dahl
5 Amia Miang, Mette Molich
6 Mette Molich
7 Anne-Claire Theissen, Louise Hyun Dahl, Minna Weurlander